Heilige Antonius beste vrind
door Aad Kleijweg
De Geschiedenis: Op 13 juni 1195 werd Antonius geboren in Lissabon te Portugal. Hij kwam uit een rijke adellijke familie en zijn naam was bij zijn geboorte Fernando de Bulhom. In 1212 werd hij op zijn zeventiende jaar kanunnik bij de Augustinus orde. Na een moord op vijf jonge Franciscaner monniken in Marokko door de Mohammedanen, wat een diepe indruk op hem maakte, sloot hij zich in 1220 aan bij de Franciscanen of Minderbroeders (Orde Fratrum Minorum) afgekort O.F.M. Hij ging naar Noord Afrika om daar het geloof te verspreiden. Hij werd zwaar ziek en verlegde zijn werkterrein eerst naar Frankrijk en later naar Italiƫ.
Veel gelovigen vonden door zijn toedoen de weg terug naar het geloof . Ook gaf hij theologielessen aan zijn medebroeders. Na op veel plaatsen in Frankrijk en Italiƫ gepredikt te hebben keerde hij in 1227 terug in Padua. Op 36 jarige leeftijd stierf hij te Padua en werd nog geen jaar later heilig verklaart door Paus Gregorius IX. Later op 16 januari 1946 werd Antonius door Paus Pius XII tot kerkleraar verheven. Bij de Katholieken werd en wordt Antonius aangeroepen als men iets kwijt is.
Heilige Antonius beste vrind maak dat ik mijn (.......) vind.
Heilige Antonius lieve sint zorg dat ik mijn (........) vind
Hij is de Franciscaner patroonheilige voor: verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden. Hij is de Franciscaner patroonheilige tegen: pest, koorts en schipbreuk.
Naar hem vernoemd is de Teunisbloem die rond zijn verjaardag 13 juni in bloei staat. Ook is de gemeente Sint Anthonis in Noord Brabant naar hem vernoemd.
Vanaf de 17e eeuw staat Heilige Antonius van Padua vaak afgebeeld met het kindje Jezus omdat hij volgens een legende in een visioen het kindje Jezus aanschouwd heeft.
1a. Hans van der Meulen
1b. -
2a. Kromkop
2b. De heilige Antonius van Padua met kindje Jezus en lelietak / De heilige Antonius van Padua met kindje Jezus en lelietak
2c. Gouds wapenschild S / Gouds wapenschild S
2d. L gekroond
2e. Ongeglaasd
2f. Gebotterd
2g. Radering rondom de ketelrand
2h. -
3a. Geschubd
3b. Ongeglaasd
3c. -
4. 1753 - 1774
5. Gouda
6. Frans Verzijl
7. [1 Blz. 249 Afb. 879]
Literatuur:
[1] Krommenhoek, W. en A. Vrij, z.j. (1986). Kleipijpen drie eeuwen Nederlandse kleipijpen in foto's. Amstelveen.