Dwarskade Nootdorp

Dwarskade

Rond Nootdorp en op het terrein waar vroeger het vliegveld Ypenburg was werden in 2003 veel graafwerkzaamheden verricht om de terreinen bouwklaar te krijgen voor woningbouw. Regelmatig ben ik daar wezen kijken of er nog interessant bodemvondsten te vinden waren.

 

Dit is een foto van de Dwarskade die wat hoger ligt als de polder links (Vrijen Ban) wat nu als bouwterrein gereed gemaakt wordt. Bijna alle pijpenkoppen op deze pagina zijn gevonden in de Vrije Ban polder waarvan de meeste bij de Dwarskade. De pijpenkoppen die in de nieuwe wijk Ypenburg gevonden zijn komen uit de Nieuwe Veen polder links van Nootdorp.

 


Het toekomstige bouwterrein


Detail van een oude kaart van Delfland

Op de kaart zien we wat vroeger Dwars Waterijng heette nu de Dwarskade is


Zaterdagmiddag 15-02-2003

Het Delftse zalfpotje is gevonden bij graafwerkzaamheden bij het gemaal halverwege de tweemolentjes kade. De rest is gevonden op voor de bouwklaar gemaakte grond aan de rechterkant van de Brasserskade Tussen de Middelweg en de Dwarskade (Vrije Ban)

 


 


Zondagmiddag 16-02-2003

Het pijpenkopje met het hielmerk AK rechtsboven en de versierde stelen zijn gevonden in Nootdorp bij het viaduct van de Rijksweg naar Utrecht. De rest komt van een middenberm in de wijk Ypenburg

 


 


Zondagmiddag 09-03-2003

Al deze vondsten komen uit de wijk Ypenburg.Zaterdagmiddag 22-03-2003 

Alle vondsten zijn gedaan op het terrein tussen de Middelweg en de Dwarskade bij Nootdorp aan de rechterzijde van de Brasserskade. De foto bovenaan deze pagina is het zelfde terrein.

 


 


Zondagmiddag 30-03-2003

Alle vondsten zijn gedaan op het terrein tussen de Middelweg en de Dwarskade bij Nootdorp aan de rechterzijde van de Brasserskade. De foto bovenaan deze pagina is het zelfde terrein. Interessante vondsten zijn het pijpenkopje met het wapen van Utrecht met de initialen PDL en de Gekroonde R met de initialen RDH

 Maandagmiddag 14-04-2003

Gezocht bij de Dwarskade te Nootdorp. Niet zo'n grote buit. Pijpje linksboven is gemaakt in het Productiecentra Westerwald in Duitsland en de scherf middeboven heeft het reliƫfmerk Kwispedoor.

 


 


Zondagmorgen 11-05-2003 gezocht bij de Dwarskade te Nootdorp

Interessant is het pijpenkopje met een aardig stuk steel met de initialen PIB. Linksonder de gekroonde viool en in het midden de gekroonde snoek
Grappig is de scherf van een faience bord met de afbeelding die lijkt op een kangaroe. Het pijpenkopje midden boven komt niet van de Dwarskade maar van Ypenburg.

 Zondagmiddag 18-05-2003 gezocht bij de Dwarskade te Nootdorp

Interessant is het pijpenkopje middenonder op de groene plavuis met de initialen GHL en wat jammer de scherf linksonder op de groene plavuisHelaas maar wat een mooie kleuren.
Maandagmiddag 26-05-2003 naar de Dwarskade bij Nootdorp gefietst, niets gevonden. Teruggefietst over Delfgouw daar even gezocht waar vroeger de pauwmolen heeft gestaan daar vond ik dit pijpenkopje uit de 17e Eeuw.


 


Maandagmorgen 23 Juni 2003 nog eens bij de Dwarskade in Nootdorp gezocht. Interessant is het vogelfluitje linksboven op de foto.

 


 

Op 20 Oktober 2003 nog even wezen kijken bij de Dwarskade toen vond ik dit pijpenkopje met gekroonde snoek met de intialen AS?


 

 

Copyright Aad Kleijweg