Rust Len

Len Rust 1973 - ± 1980

In Engeland, in het plaatsje Wattisfield, woonde Len Rust. Len had zijn hele leven in de Wattisfieldse pottenbakkerij gewerkt, waar hij zich bezighield met het steken van klei, het gieten van plateel en het bakken van aardewerk. Na zijn pensioen, waarschijnlijk op zijn 65e, begon hij omstreeks 1973 met het maken van pijpen. In 1979, toen hij 71 was, was hij nog actief met het maken van pijpen, maar het is onduidelijk hoelang hij daarmee is doorgegaan. Hij had een ongebruikelijke manier van pijpen maken. Hij gebruikte geen mallen, maar maakte gebruik van een stuk hout waar hij de klei omheen vouwde om een ketel te vormen. Voor de steel kneedde hij de klei rond een ijzeren pen die hij 'wijer' noemde. Voor de afwerking van de pijp gebruikte hij staalwol. Voor versiering kraste hij met een losse ijzeren boor. Hij bracht als versiering een ingekrast hoefijzer aan op sommige van zijn producten, en hij merkte sommige pijpen met zijn initialen 'LR'.

Len bakte de korte pijpen in een klein elektrisch oventje in het schuurtje bij zijn huis. De grotere liet hij gratis bakken bij de pottenbakker.

Bron: Arthur van Esvelt "EEN WONDERLIJK ENGELSE PIJPMAKER" PKN Jaargang 2


 

Bekijk D-5993 met het merk LR en merk of versiering ingekrast Hoefijzer


 

Bekijk D-5994


 

Bekijk D-5994 met ingekrast merk of versiering Hoefijzer


 

Bekijk D-5997 Pijp hand gevormd ongemerkt 40 cm lang


In England, in the village of Wattisfield, lived Len Rust. Len had worked his entire life at the Wattisfield pottery, where he was involved in shaping clay, casting earthenware, and baking pottery. After his retirement, probably around the age of 65, he began making pipes around 1973. In 1979, when he was 71, he was still active in making pipes, but it is unclear how long he continued. He had an unusual way of pipe making. He did not use molds but instead used a piece of wood around which he wrapped the clay to form a bowl. For the stem, he kneaded the clay around an iron rod, which he called a 'wijer.' For finishing the pipe, he used steel wool. For decoration, he scratched with a loose iron drill. He added a scratched horseshoe as decoration on some of his products and marked some pipes with his initials 'LR.'


Ref. 43, 51

Copyright Aad Kleijweg