Oude Delft 22 Beerput
BEERPUT OUDE DELFT 22
Op 26 juli 1980 heb ik samen met bevriende amateur archeologen/verzamelaars een beerput leeg gegraven achter het huis Oude Delft 22. De achtertuin waar de beerput zich bevond was via een lange poort aan de linkerzijde langs het huis bereikbaar. Het bestaande pand was in 1899 gebouwd en is een Art Nouveau herenhuis ontworpen door de architect G. Versteeg.
Kaart figuratief 1678 Het gedeelte waar het pand zich bevond
Voor 1736 behoorde de bebouwing op deze locatie en ook de aangrenzende bebouwing Oude Delft 24 en 20 toe aan de Bierbrouwerij de De Drie Hoefijzers (De Drije Houffysers) die gevestigd was op de volgende gracht aan de Korenmarkt 41. De drie panden op de Oude Delft behoorden tot het achtererf van de brouwerij. Halverwege de 16e eeuw was aan de Korenmarkt 41 deze brouwerij al gevestigd, maar wanneer de drie panden aan de Oude Delft ook tot de brouwerij toebehoorden is onduidelijk. Gezien de datering van de vondsten moet de beerput of kelder reeds toebehoord hebben aan een pand wat er voor die tijd al heeft gestaan. De rode pijl op de kaart figuratief geeft aan waar de beerkelder zich ongeveer bevond. Zou dus kunnen dat deze kelder heeft toebehoord aan een pand op de locatie Oude Delft 22 maar waarschijnlijker aan een achterliggend pand tussen de Oude Delft en de Korenmarkt.
De beerput was 2 meter breed en 3 meter diep. De lengte van de put is onbekend daar één wand aan de kant van het huis ± 3 meter vanaf de achtergevel niet meer aanwezig was. Bovenbouw, dak en stort waren ook niet meer aanwezig. De bodem bestond uit zeeklei die op een bepaalde wijze was uitgegraven.
Schets van de bodem hoe de zeeklei was uitgegraven en ingang van de kelder.
Oorspronkelijk was de beerput een kelder geweest gezien de rechthoekige vorm, en ook vonden we aan de noordzijde de kelderingang terug welke dichtgestapeld was met kloostermoppen. Achter de ingang was niets meer terug te vinden van een trap of gang naar boven. In de bovenlaag van de put zaten veel stenen, zand en grote stukken hout. Verder bestond de inhoud van de put uit beer. De eerste vondsten waren scherven van 16e eeuwse potten en dieper uit 15e en 14e eeuws materiaal. De kelder is dus als beerput in gebruik genomen eind 14 eeuw en zal dus waarschijnlijk van een huis geweest zijn uit de 14e eeuw of vroeger.
Zeldzaam aan deze put waren twee tin vondsten. Een grote Hanzekan uit de 15e eeuw waar helaas de deksel aan ontbrak en een tinnen Pispot uit de 16e eeuw met een Delft keur in het handvat. De Pispot is aan de eigenaar van het pand gegeven.
Tinnen Hanzekan 15e eeuw
FOTOREPORTAGE VAN HET LEEG HALEN VAN DE PUT
Mega zware klus het leeg halen van de beerput
Soms moest er ook pauze gehouden worden om de klus vol te houden
En na de pauze weer doorgraven
Gat gedicht
De put leeghalen en weer dichtgooien en de tuin egaliseren heeft bij elkaar twee volle dagen geduurd. Daarna kon de tuinman erin om de tuin op te knappen.
Daarna kwam het sorteren en wassen van de scherven en kijken wat aan elkaar paste. Pas daarna konden de opgegraven spullen worden verdeeld onder de gravers en aan de verzameling worden toegevoegd.
Het wassen van de scherven
Groepje aardewerk uit eind 14 eeuw begin 15e eeuw die in mijn verzameling belandde