Een Gouwenaar van Nikolaas van Komen

door Aad Kleijweg

De pijpenkop hier afgebeeld is gemaakt in Schoonhoven door Nikolaas van Komen. We kennen deze pijpenmaker alleen omdat er van hem pijpenkopjes zijn gevonden met zijn initialen NK met daarbij zijn naam volledig op de ketel afgebeeld. We weten inmiddels dat hij een groot assortiment aan pijpen gemaakt heeft. De meeste pijpjes die hij gemaakt heeft zijn van het grove model met korte steel. Deze pijpenkop heeft echter meer het model van een Gouwenaar en is ook voorzien van een hiel met merk.

We zien op de pijpenkop stilistisch weergegeven op de linkerzijde van de ketel het Wapen van Zeeland en rechts een tweekoppige adelaar. Tussen de twee koppen van de adelaar zien we de initialen NK van de pijpenmaker. Het hielmerk is het beste te vergelijken met een huismerk. Voor wat we uit Schoonhoven gewend zijn is dit toch wel een bijzonder fraai versierde pijpenkop. Meer informatie over de productie van deze pijpenmaker is te vinden in het artikel Nikolaas van Komen: de grote onbekende in PKN nummer 115. 

Beschrijvingssystematiek

1a. Aad Kleijweg ( Kleipijp 129 )
1b. Schoonhoven
2a. Ovoide
2b. Wapen van Zeeland / Dubbelkoppige-adelaar met de  initialen NK
2c. -/-
2d. Huismerk
2e. Ongeglaasd
2f. Gebotterd
2g. Radering rondom de ketelrand
2h. -
3a. -
3b. -
3c. -
4. ± 1760 - 1780
5. Schoonhoven
6. Nikolaas van Komen
7. [1. Blz. 1849 Afb. 15] [2. Blz. 53 Afb. 81a, 81b]
Literatuur:

[1] Schouten, Lia en Kleijweg Aad. (2007) Nikolaas van Komen: de grote onbekende deel1. In Pijpelogische Kring Nederland 30e jrg

[2] Jan van Oostveen en Aad Kleijweg (2009) Tabakspijpennijverheid in Schoonhoven

Copyright Aad Kleijweg