Tower Bridge

TOWERBRIDGE

door Aad Kleijweg

Tot nu schreef ik alleen over pijpen van Nederlandse makelei. Daar willen we deze keer eens van afwijken. De pijpenkop die ik deze keer wil tonen heeft het model kromkop met een voor iedereen herkenbare voorstelling, namelijk de Tower Bridge in Londen. Het kopje heeft een duidelijke radering rond de ketelrand. Is niet gebotterd maar recht afgesneden en is erg dikwandig en zwaar van gewicht.

Aan de Tower Bridge die in Londen over de Theems loopt is 8 jaar gebouwd en was in 1894 voltooid. Het is een Basculebrug die zijn naam dankt aan het gebouwencomplex "Tower of London" dat ernaast ligt. De brug is 244 meter lang, de torens zijn 65 meter hoog en het brugdek tussen de twee torens is 61 meter lang en in twee├źn gesplitst om deze met behulp van stoommachines te kunnen openen voor grote schepen. Tegenwoordig wordt dit elektrisch gedaan.

Mogelijk is dit pijpje gemaakt ter gelegenheid van de voltooiing van de brug.

Aanvulling:

Van complete exemplaren is bekend dat er op de steel TOWER BRIDGE HOTEL / C.J. BROWN vermeld stond. Het is mogelijk dat de pijp te koop en/of gebruikt is in het hotel. C.J. Brown is niet de pijpenmaker, maar waarschijnlijk de eigenaar van het Tower Bridge hotel die opdracht heeft gegeven de pijp te laten maken.
Bron: Dr. David Higgens

 

 

Beschrijvingssystematiek

1a. Aad Kleijweg
1b. -
2a. Kromkop
2b. Tower Bridge
2c. Wapenschildje met stippen / Wapenschildje met stippen
2d. -
2e. Ongeglaasd
2f. Niet gebotterd
2g. Radering rondom de ketelrand
2h. Erg dikwandig
3a. -
3b. -
3c. -
4. 1894 - 1910
5. Engeland
6. -
7. -

Literatuur :

 

 

Copyright Aad Kleijweg