LICHTIVS mogelijk ontdekt

 door Aad Kleijweg

In het januarinummer 139 van 2013 schreef ik een artikeltje over een barok vondst, gedaan in Calslagen. De vondst bestond alleen uit een uitzondelijk grote hiel met de tekst "LICHTIVS GOVDA INVENT" en een flink stuk steel waar rozen en aapjes met krulstaart op zijn afgebeeld. In het boek "de Nederlandse Kleipijp" van D.H. Duco uit 1987 staat, van vermoedelijk dezelfde pijpenmaker, een pijp afgebeeld met op de steel de tekst LICHTIVS met aan aan de andere zijde de datum ANNO 1632. Omdat er op de hiel de tekst GOVDA staat vermeld heb ik de conclusie getrokken dat het hier Goudse producten betreffen die mogelijk door een pijpenmaker zijn gemaakt met de naam Licht of Ligt, die zijn naam wat interessanter heeft gemaakt met een latijns tintje en zichzelf LICHTIVS noemt. Uit de archieven is een pijpenmaker met de naam Licht of Ligt uit die periode nog niet bekend.

Het toeval wil dat in de verzameling van Lia Schouten zich een in de omgeving van Gouda gevonden steel bevindt met de tekst "PER DE LICHT" gescheiden door punten. En aan de andere zijde zien we datering ANNO 1633 met de NN in spiegelschrift.

Het zou dus zo maar kunnen dat de maker van de pijp waar de steel toebehoorde Per de Licht heet en het is niet ondenkbeeldig dat LICHTIVS één en dezelfde persoon is. Mischien dat er ooit in het archief iets wordt gevonden wat mijn beweringen bevestigen. Een leuk detail is dat als we de steel een slag draaien er aan beide zijden een engelenkopje staat afgebeeld.

 

Aanvulling op de LICHTIVS GOVDA IVENT pijp: Door de redactie staat vermeld dat er aan weerszijden van de steel een aapje met krulstaart staat afgebeeld. Dezelfde aapjes zijn ook terug te vinden onder de roos aan weerszijden van het ketelfragment.

 

Met dank aan Lia Schouten voor het beschikbaar stellen van stukken uit haar verzameling voor de fotografie.

Lees ook: Bijzondere barok vondst uit Calslagen


 

Aanvulling van vondsten van stelen met de tekst LICHTIVS uit de collectie FM

D-1726


 

D-1727


 

 

D-1728


 

Copyright Aad Kleijweg