300 jarig bestaan van Neerlands Vrijheid

door Aad Kleijweg

In 1872 werden er door de Goudse pijpenmakers diverse pijpen gemaakt om het 300-jarig bestaan van Neerlands Vrijheid te vieren. Zo zijn er pijpen gemaakt waarop je de bevrijding van Brielle afgebeeld ziet staan die het begin van de bevrijding op de Spaanse overheersers uitbeeld. Maar ook andere versieringen werden gebruikt om de vrede uit te beelden.

 

 

Deze pijpenkop staat letterlijk bol van de vredessymbolen. Op de achterzijde van de kop zien we twee medaillons waarin in het rechter medaillon letterlijk de tekst DE VREDE staat en in het linker medaillon zien we dat de Hollandse Leeuw zijn pijlenbundel heeft ingeruild voor een bos bloemen.

 

Op de linkerzijde zien we de godin van de overwinning Victoria samen met een vliegend engeltje de hoorn des overvloed vasthouden. De godin heeft ook nog een palmtak in haar rechterhand die ook symbool staat voor vrede. Aan de rechterzijde staat een Oorlogsgod (Romein) die door een vliegend engeltje een stok krijgt aangereikt met daarop de vredeshoed. Aan de kant van de godin zien we ook nog een wolk waarop een meisje staat met in haar linkerhand een bos bloemen en in haar rechter een mercuriusstaf die ook weer symbool staat voor vrede.

Beschrijvingssystematiek

1a. Aad Kleijweg Kleipijp 627
1b. Gouda
2a. Ovoide
2b. Victoria, Engeltje, Hoorn de overvloed / Romein, Engetje, Vredeshoed
2c. - / -
2d. Melkmeid
2e. Ongeglaasd
2f. Gebotterd
2g. Radering rondom bij de ketelrand
2h. -
3a. -
3b. -
3c. -
4. 1872 - 1910
5. Gouda
6. Firma Jan Prince & Cie
7. -

Literatuur:

 

Copyright Aad Kleijweg